Hem » Teater »

Drottningholms slottsteater

Drottningholms slottsteater, eller helt enkelt Drottningholmsteatern, ligger i Drottningholms slottsområde, men är en fristående byggnad. Teatern är den bäst bevarade 1700-talsteatern i världen, och den är fortfarande verksam idag.

Teatern som står vid Drottningholms slott idag hade faktiskt en föregångare, som brann ned under dramatiska former 1762, då den bara existerat i åtta år. Det var mitt under en föreställning som hölls på drottning Lovisa Ulrikas namnsdag, som en fransk skådespelerska i pjäsen, Marie Baptiste, sprang ut på scenen och larmade om att byggnaden brann. Till en början trodde alla i publiken att det var en del av pjäsen. Fyra personer ur arbetsstyrkan dog i branden, och för skådespelarna på teatern var branden katastrofal, eftersom de bodde i byggnaden.

Samma drottning Lovisa Ulrika tog initiativ till att låta bygga en ny teater, på samma plats som den nyss nedbrunna. Teatern stod färdig 1766, och elva år efter det, 1777, övertog Gustav III slottet Drottningholm, och därmed även teatern. Under Gustav III:s styre skulle teatern uppleva sin storhetstid, då det spelades teater varje sommar. Många operor och pjäser hade premiär på Drottningholmsteatern, och kungen själv var ofta inblandad i den konstnärliga presentationen. Efter mordet på kungen föll teatern dock mer eller mindre i glömska, med undantag från några enstaka föreställningar i mitten av 1800-talet.Drottningholms slottsteater 2

Inte förrän 1921 skulle teatern återigen ”upptäckas”. Det var den dåvarande amanuensen vid Kungliga biblioteket, Agne Beijer, som kom till teatern för att hon letade efter en tavla av Elias Martin. Teatern var då knappt mer än ett möbelförråd, men Beijer var en teaterentusiast och lät restaurera den. Drottningholms slottsteater återinvigdes den 19 augusti 1922.

Idag bedrivs verksamheten på Drottningholmsteatern av en stödförening med namnet Drottningholmsteaterns Vänner, som bildades 1935. Prins Eugen var föreningens förste ordförande, och idag är kungen och drottningen, liksom kronprinsessan, hedersbeskyddare och ledamöter i föreningen. Under 2015 kommer teatern att inleda en satsning på Mozarts da Ponte-trilogi (Figaros bröllop, Don Giovanni och Così van tutte) under ledning av dirigenten Marc Minkowski. För att leda en hel orkester genom ett komplicerat verk som någon av Mozarts operor krävs verklig ledarskapsförmåga. Om du vill bättra på din egen ledarskapsförmåga kan du gå en ledarskapsutbildning i Stockholm hos Advantum Kompetens.

Taggar: , , , ,

 

Kommentering är avstängd.