Hem » Teater »

Oscarsteatern

Oscarsteatern på Kungsgatan i Stockholm har fått sitt namn efter Sveriges dåvarande kung, Oscar II. Byggnationen av teatern påbörjades i början av 1900-talet, och invigningen hölls den 6 december 1906. För att rita den nya teatern anlitades den arkitekt som några år tidigare hade ritat den nya byggnaden för den Kungliga Operan, Axel Anderberg. Resultatet blev en byggnad i jugendstil, med en salong som rymde 1 175 personer och var dekorerad med vit stuck och förgylld ornamentik. Teatern skulle inte omedelbart bli framgångsrik; den första uppsättningen på teatern var Frihetsbröderna av Offenbach, som mottogs någorlunda väl. Teaterns nästa uppsättning, Glada änkan av Franz Léhar, blev dock en stor succé och har sedan den första uppsättningen återvänt till teatern flera gånger.

Under sina första 20 verksamma år drevs teatern av Albert Ranft, som uteslutande använde den som operettscen. Under hans efterföljare, Pauline Brunius, John W. Brunius och Gösta Ekman, som i respektive ordning drev teatern mellan 1926 och 1931, användes dock teatern även som talscen, men återvände så småningom till sina rötter. År 1947 övertogs teatern av Sandrewskoncernen. Vid det laget gick Oscarsteatern knappt med vinst, men Sandrews fortsatte ändå att göra nya musikaluppsättningar på scenen. Teatern har dock även haft några stora succéer sedan Glada änkan, till exempel My Fair Lady och Fantomen på operan, som är den uppsättning som har spelats längst på Oscarsteatern. Teaterns största fiasko kom ganska tidigt, redan 1915, då man satte upp farsoperetten Var är Johnny. Den hade premiär den 9 mars, och redan två dagar senare hade man ersatt de kommande föreställningarna med repriser av gamla uppsättningar.Oscars_teatern_skylt

Ledarskapet på Oscarsteatern delas idag av Vicky von der Lancken och 2Entertain, och de föreställningar som sätts upp på teatern är fortfarande i första hand operetter och musikaler. År 2006 firades Oscarsteaterns 100-årsjubileum, vilket firades med att den välkända och internationellt populära musikalen Singin’ in the Rain hade Skandinavienpremiär på teatern. Så länge det finns drivna människor bakom teatern kommer Stockholms invånare att kunna fortsätta njuta av skönsång och teater på Stockholms främsta operettscen.

Om du är en musikal- eller operafantast, och letar efter affischer eller annat material från dina favoritföreställningar, är det bästa stället att leta på Allaannonser.nu. Då letar du nämligen på de flesta annonssidor med en enda sökning.

Taggar: , , ,

 

Kommentering är avstängd.