Hem » Teater »

Utbildningar inom teater

Teater är en fantastiskt anrik konst och kulturform som handlar om närvaro, berättelser och kommunikation. Många drömmer om att arbeta med teater men tyvärr är arbetstillfällena få i relation till hur många som känner sig manade. Att välja rätt utbildning är viktigt om du vill förbättra dina möjligheter att få jobb inom teater. Man kan säga att det finns fyra olika typer av utbildning. De statliga scenskolorna har hög status och är svåra att komma in på. Många folkhögskolor erbjuder såväl korta som långa kurser. Privata utbildningar kan kosta en del men hålla hög kvalitet. Du kan också pröva att ta privatlektioner om du vill förbättra ditt skådespeleri eller förbereda dig inför ett antagningsprov.

jackochjill.se

Flera yrkeskategorier

I Sverige har vi mycket bra statliga utbildningar inom teater. Det innebär att du kan få högklassig kostnadsfri utbildning som dessutom berättigar till studiemedel. Scenskolorna har stort söktryck och tar bara in någon procent av alla sökande. De flesta som kommer in på en scenskola har redan studerat teater på folkhögskola, gymnasium eller kanske Skara skolscen som är en välkänd eftergymnasial teaterskola. Förutom skådespelare har teatern plats för många andra andra yrkeskategorier. Du kan t.ex. plugga ljus eller ljudsättning om du är duktig på teknik. Om du hellre vill arbeta med att instruera skådespelarna än att vara en själv är det regi du ska satsa på! Som attributmakare eller rekvisitör som du också utbildar dig till arbetar du med att skapa de miljöer där skådespelarna agerar. Dina uppgifter kan handla om allt från att bygga kulisser till att skaffa fram seksleksaker, en trattgrammofon med rätt utseende eller en bokhylla med titlar valda utifrån en av karaktärerna i pjäsen. Vad som helst egentligen.

Olika typer av jobb och utbildning inom teater

Även om det inte finns så värst många jobb för skådespelare i Sverige innebär teatern en ganska stor arbetsmarknad. Som skådespelare kan du få jobba inom film och reklam. Teaterskolorna behöver lärare. Teaterpedagoger kan även få jobba inom olika former av specialundervisning och ett fält som växer snabbt idag är undervisning och pedagogiska upplevelser med inslag av rolltagande. Det är något man blir expert på inom teater. Om du tror men inte vet helt säkert att teater skulle kunna vara något för dig rekommenderar vi att du går en sommarkurs eller en annan kortare utbildning bara för att prova på. Även om du väljer att inte gå vidare inom teater efter en sådan utbildning så kommer du att lära dig en hel del som du kan ha nytta av i livet vid sidan av scenen. Om du är intresserad av ett särskilt område inom teatern finns det nischade utbildningar. Fysisk teater för t.ex. blivande clowner och mimare är ett exempel, improvisationsteater är ett annat.

 

Kommentering är avstängd.