Hem » Teater »

Stockholms Stadsteater

Stockholms Stadsteater, som i Stockholm helt enkelt kallas Stadsteatern, har funnits sedan 1956. Trots det höll man inte den första föreställningen på teatern förrän 1960, vilket berodde på att anläggandet av en byggnad för teatern blev fördröjd. Stockholms kommunfullmäktige beslöt samma år som teatern bildades, det vill säga 1956, att teaterns nya byggnad skulle förläggas till kvarteret Överkikaren vid Södermalmstorg. Arkitekten Sven Markelius fick i uppdrag att genomföra konstruktionen av byggnaden. Tanken var att det skulle bli en stor anläggning med flera scener och spektakulär utsikt över Mälaren. Dessutom skulle byggnaden innehålla en salong för 1500 besökare, repetitionssalar, verkstäder, magasin och kansli. Det dröjde fyra år efter beslutet innan Markelius kunde presentera sitt förslag, och vid det laget hade intresset för byggnaden svalnat. Istället föreslog man nu att byggnaden skulle byggas i lågdelen av Sergelgatan. Av de planerna blev Sergelteatern till, som numera är inhyst i Filmstaden Sergel. Stadsteatern blev med andra ord aldrig inhyst i den byggnaden. Istället bestämdes att Stadsteatern skulle inhysas i det nya Kulturhuset på Sergels torg. Men de lokalerna var upptagna fram till 1983 av Sveriges Riksdag, som huserade i Kulturhuset medan ombyggnationen av Riksdagshuset färdigställdes. Stadsteatern hamnade därför istället i Folkets hus, en tillfällig lösning som varade i hela 30 år. År 1990 kunde Stadsteatern till slut flytta hem till de lokaler där det var tänkt att den skulle vara.800px-Stockholms_Stadsteater_2009

Förutom de sex inomhusscenerna som hör till Stadsteatern (Stora scenen, Lilla scenen, Klarascenen, Bryggan och Kafé Klara) hör även Parkteaterns scener i Stockholms parker till teatern, där de spelar gratis föreställningar om somrarna. Teatern har sedan 2009 även en barnteaterscen i Skärholmen, vars verksamhet är fristående från teaterns övriga verksamhet.

Som skådespelare på Stockholms Stadsteater står man i rampljuset inför många människors ögon dagligen. I sådana situationer är det mycket viktigt att man känner sig bekväm med sitt utseende, för att kunna prestera med självsäkerhet på scenen. Om man som skådespelare känner att man inte är nöjd med någon aspekt av sitt utseende kan plastikkirurgi vara en lösning. Om du letar efter en seriös aktör för plastikkirurgi i Stockholm hittar du en på Plastikkirurgen.com.

Taggar: ,

 

Kommentering är avstängd.