Hem » Teater »

Teaterscenen vår arena

Direktkontakt med publiken
Att spela teater är ett stort konststycke och att titta på en teaterföreställning är att dras in i en annan värld. En värld där skådespelarna levererar sina karaktärer med full inlevelse och engagemang så att publiken får uppleva konsten på nära håll. Oftast är det bara några meter som skiljer ensemblen på scenen och publiken.

Upplev mimiken på nära håll
När man tittar på en film går ofta scenerna förbi ganska fort. Filmskådespelarna håller en viss distans till sin publik även om vissa skådespelare nästan ”går igenom rutan” med sin totala närvaro i sin roll. Att se teater är att uppleva skådespelarnas mimik på ett helt annat sätt. Om du väljer någon av de främre raderna i salongen kan du bokstavligt talat se det fantastiska minspelet. Varje ansiktsmuskel jobbar för att ge de rätta karaktärsdragen och förmedla känslostämningen i teaterstycket. Teaterscener och salonger som används regelbundet måste ge ett fräscht intryck för alla som vistas i lokalen. Med noggrann lokalvård ser teatern alltid skinande och ren ut och ingen behöver ifrågasätta städningen. Många barn är duktiga på att spela teater och är oftast pigga på att prova på olika aktiviteter under sin uppväxt. Hos Studiefrämjandet kan både barn och vuxna prova på sina skådespelartalanger och kanske även delta i en föreställning för publik.Teaterscenen vår arena 11

Teater som yrke
Det är inte lätt bland unga vuxna att hitta rätt i arbetslivet, men vissa människor är helt enkelt ”födda” till ett visst yrke. Många känner på sig från barnsben att teatern är deras andra hem och bestämmer sig för att satsa helhjärtat på skådespelaryrket. Det finns många utbildningar att välja och många som väljer skådespelaryrket drömmer också om att en dag få stå på Dramatens stora scen. För många är detta en verklig dröm att sträva efter medan andra är fullt tillfredsställda med något mindre. Kanske handlar det om att arbeta på en mindre teater eller vara en del av en kringresande ensemble som spelar upp skolpjäser för nyfikna elever. Många som inte har möjlighet att spela teater på heltid väljer den fiffiga lösningen att ha två arbeten där skådespeleriet oftast utövas på kvällstid. Teater är en stor del av vårt kulturarv och genom teaterns värld får vi möjlighet att gestalta roliga, svåra, smärtsamma och ljuvliga upplevelser. Publiken får i sin tur njuta av dessa gestaltningar och kanske använda det som ett diskussionsämne i skolan eller på arbetsplatsen. Länge leve teatern!

Taggar: , , , , ,

 

Kommentering är avstängd.