Hem » Teater »

Kända teaterpjäser

Teater är en underhållningsform som lätt faller i glömska. Många associerar pjäser med något högkulturellt och lite långtråkigt, och föredrar ofta något lättsammare och mer spektakulärt som någon ny Hollywoodfilm. Det tråkiga med detta är att man missar en form av underhållning eller kultur som är ganska unik i sitt slag. Att befinna sig i samma rum som skådespelarna är något som ger historien som berättas en ytterligare dimension, och denna känsla är mycket svår att återskapa på till exempel vita duken. Till skillnad från filmens värld så är det vanligt att klassiska pjäser spelas om och om igen med nya skådespelare och i ny regi. Några av världens mest klassiska pjäser har dessutom inspirerat en mängd filmer och tv-serier, och den typ av dramaturgi som Shakespeare gjorde till sitt signum har gått igen ett flertal gånger i olika sammanhang. Om man inte har så bra koll på teatern, vilka pjäser ska man då börja med?

 

Samuel Becket och Henrik Ibsen
Två av historiens mest kända dramatiker var Samuel Beckett från Irland och Henrik Ibsen från Norge. Samuel Beckett skrev en av de mest kända pjäserna någonsin, ”I väntan på Godot” och mottog också Nobelpriset i litteratur 1969. ”I väntan på Godot” är en pjäs som hör till det vi i Sverige kallar absurdism, och har en handling som är mycket svår att beskriva, eftersom den i princip inte existerar. Det mycket avskalade manuset gör att det är en pjäs som många regissörer och skådespelare vill ta sig an, eftersom man har stor möjlighet att sätta sin egen prägel på texten och tolka den som man vill. När det gäller Henrik Ibsen så är hans främsta verk kanske ”Ett dockhem” från 1879. Huvudpersonen Nora Helmer har analyserats av många akademiker och kritiker, och var en kontroversiell karaktär på sin tid. Pjäsen behandlar bland annat kvinnans roll inom äktenskapet, och orsakade stor debatt över hela Norden efter sin urpremiär.Kändateaterpjäser

 

Shakespeares mest berömda pjäser
Den mest kände dramatikern genom alla tider är William Shakespeare. Hans mest uppmärksammade verk är antagligen Hamlet och Romeo och Julia, som båda spelats på ett nästintill oändligt antal scener över hela världen. Romeo och Julia anses av många vara en av de bästa kärlekshistorier som någonsin skrivits, och historien om de två rivaliserande släkterna som förbjuder de båda huvudkaraktärerna från att träffas, har också vid flera tillfällen filmatiserats.

Taggar: , , , , , , ,

 

Kommentering är avstängd.