Hem » Teater »

Dramaten – Sveriges nationalscen

Kungliga dramatiska teatern, eller bara Dramaten, grundades år 1788. Teatern kom till eftersom Sverige saknade en nationalteater och ett centrum för det talade dramat. Det var den kultur- och teaterintresserade Kung Gustav III som ville skapa en svensk nationalscen, där man framförde olika typer av pjäser och andra verk på det svenska språket. Tidigare så framfördes all dramatik på franska. Idag är Dramaten fortfarande Sveriges centrum för taldramatik och landets mest berömda scen. Teatern har genom åren haft många berömda chefer, däribland Ingmar Bergman och Erland Josephson. Eftersom många av Ingmar Bergmans pjäser hade urpremiär på Dramaten, fick teatern under 60- och 70-talet stor internationell uppmärksamhet, och bidrog till att sätta Sverige på kartan som kulturnation. Den nuvarande byggnaden uppfördes år 1908 och ritades av arkitekten Fredrik Liljekvist, och den första pjäsen som spelades var Strindbergs Mäster Olof.

 

Klassiska föreställningar på Dramaten
År 2008 fyllde Dramaten-byggnaden 100 år, vilket föranledde en mängd artiklar och även böcker om Sveriges mest berömda teater. Dag Kronlund är chef för Dramatens arkiv och bibliotek, och menar att höjdpunkten under de 100 år som gått sedan byggnaden uppfördes var slutet på 80-talet. Under 1988 fyllde teatern 200 år och man spelade bland annat Ingmar Bergmans version av den berömda pjäsen ”Lång dags färd mot natt” av Eugene O´Neill. Även pjäser av Lars Norén och Kristina Lugn spelades det året, samt den största publiksuccén på Dramaten någonsin, ”Markurells i Wadköping”, med Jarl Kulle i huvudrollen. Nuförtiden spelas inte sällan också Lars Noréns berömda dramer, liksom många klassiska pjäser i ny regi. Det sker fortfarande en hel del urpremiärer på Dramatens olika scener, även om det inte är samma grogrund för nya talanger som det en gång var.Hurmanutbildarsigtillskådespelare

 

6 olika scener
På Dramaten finns det idag sex olika scener, varav den största är Stora scenen som har plats för 750 personer. De minsta scenerna är Lejonkulan och Elverket, varav den sistnämnda används till barn- och ungdomsföreställningar. Teatern ger omkring tusen föreställningar varje år på de olika scenerna. Den som är intresserad av att gå på Dramaten kan enkelt köpa biljetter på nätet, vilket ofta innebär lite billigare priser. Genom att använda sig av Refunder får man också pengar tillbaka på allt man handlar på nätet.

Taggar: , , , , , ,

 

Kommentering är avstängd.