Det grekiska dramat

Det grekiska dramat skapades under antiken i de geografiska delarna som tillhörde det grekiska storväldet. Dramat var en central del av den grekiska litteraturen och framfördes på teatrar. Teatern hade en central funktion under antiken eftersom det var där som invånarna lärde sig det viktiga i samhället såsom dygder och värderingar. Teaterformen utvecklades från Dionysosfesterna som man hade varje vår och höst för att fira vinets gud. Teatern var en tävling där publiken var domare och bestämde. Man kunde tävla både som skådespelare och pjäsförfattare. Alla roller spelades av män, även de som var skrivna för kvinnor.

Pjäsen Medea är aktuell än idag

Pjäsen Medea skrevs 431 f.Kr av Euripides som är en av antikens främsta tragedörer. Han var en av de få dramaförfattare som fokuserade på kvinnans roll och skrev om det i sina pjäser. Euripides ”Medea” är lika aktuell idag som när den skrevs. Pjäsen som framförs på Dramaten i Stockholm är en avskalad föreställning med projektioner av havsvågor som för tankarna till vad som pågår i Medelhavet idag. Medea handlar om en kvinna som blir sviken av sin man och begår stora synder i sin desperation och förtvivlan. Hon tar livet av deras gemensamma barn för att utföra hämnd för det otroliga svek som hon går igenom.

Livia Millhagen som Medea

Livia Millhagen är en svensk skådespelerska som har både uppträtt på teater som spelat roller på film. För svenska folket är hon mest känd för sin roll i filmen ”Miffo” där hon spelar mot Jonas Karlsson. Hon har även blivit guldbaggenominerad för samma roll. Hon tillhör den fasta ensemblen vid Dramaten sedan 2003 och har medverkat i många pjäser. Hon spelade huvudrollen i Ingmar Bergmans ”Scener ur ett äktenskap” återigen mot Jonas Karlsson. Hon har även varit med i ”Mor Courage och hennes barn, Fadren, Lika för lika, Rosmersholm, Markisinnan de Sade, Fanny och Alexander” och nu det svensk-danska samarbetet med pjäsen ”Medea”.

 

Kommentering är avstängd.